Taw x???

 

Tahu tak, cinta sebenarnya sama seperti seseorang yg menunggu bas.

Bila bas tu datang, awak nengok bas tu dan awak

kata pada diri awak,”Eee… penuhnya… tak de tempat duduk.”

Jadik, awak katakan pada diri awak, “Saya akan tunggu bas yg lain.”

Awak pun biarkan bas tu berlalu dan awak tunggu pulak bas yg lain.

Kemudian, datang pulak bas yg kedua.

Awak nengok bas tu dan awak akan cakap, “Eee… bas ni buruk sgt…

mesti tak selesa. Dan mungkin bas ni akan rosak kat tengah jalan.”

Jadi, awak pun biarkan bas buruk tu berlalu dan awak bercadang untuk

tunggu bas yang seterusnya.

Setelah beberapa ketika, datang lagi sebuah bas.

Bas yg datang tu kosong, tak penuh dan tak seburuk bas yg tadi tapi

kali ni awak kata, “Emmm… . tak de air-cond… cuaca pulak panas.

Lebih baik saya tunggu bas yg lain.” Dan sekali lagi

awak biarkan bas tu berlalu dan awak bercadang utk menanti bas yg seterusnya.

Tiba-tiba awan mula gelap, cuaca

semakin mendung dan baru awak perasan yg awak pula

dah terlambat rupanya.

Awak mula panik dan terus naik bas yg datang ketika itu,

walaupun bas itu tak sebegitu sempurna.

Dan kemudian barulah awak sedar bahawa…

awak dah naik bas yg salah.

Jadi, selama ni awak dah membazir banyak masa dan

wang untuk menunggu apa yg awak nak.

Walaupun yg datang tu adalah bas yang ber aircond,

adakah awak dpt pastikan bahawa bas tu tak akan rosak di tengah jalan atau

mungkin bas tu tak terlalu sejuk untuk awak?

Jadik, (terutamanya golongan perempuan)lelaki pun samalah mengingini

apa yg awak idamkan tu memang tak salah.

Tapi, tak salah juga kalau anda sanggup memberi satu

peluang pada orang lain, kan?

Sekiranya awak dapati “bas” itu tak sesuai dengan awak,

apa yg perlu awak lakukan hanya tekan loceng dan  turun daripada bas tu.

Tapi… saya pasti awak semua tentu ada pengalaman yg macam ni.

Awak nampak sebuah bas

datang (tentulah bas yg awak nanti- nanti kan),

awak tahan bas tu tapi

pemandu bas tu pulak buat tak faham

dan pura-pura buat tak nampak awak dan

terus berlalu tinggalkan awak! Hahahaha… .

Bila ada bas yang lalu melintasi saya

macam tu, apa yang saya lakukan ialah BERJALAN!

Bodoh sebenarnya untuk mengejar bas tu sebab setiap kali,

awak akan terjatuh dan menyakiti diri awak sendiri.

Jadi, bercinta tu adalah ibarat menunggu bas,

sama ada awak nak naik dan beri peluang pada bas tu…

semuanya terpulang pada diri awak. Dan bila awak berjalan,

awak sebenarnya cuba melarikan diri daripada cinta!

 

p/s~ menarik kan??? huhu..

One response to “Taw x???

  1. sweet perumpamaan… never thought that….betul la… it’s up whether kita nak bagk chance or not…if me, i rather walk… heheh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s